Начало

Култура и образование

Читалище “Надежда-1900” е основано през 1900 г. като първоначално се е помещавало в малка стаичка, където грижливо са събирани първите книги от бъдещата библиотека, която в момента притежава над 24 000 тома. В периода 1933 – 36 г. е построена нова сграда със средства на чавдарчани, която през 2005 г., и отново няколко години по-късно, е отремонтирана основно и придобива сегашния си вид. Към него са сформирани и първите в селото хор и танцова трупа през 1956 г. и още със създаването си стават републикански първенци в зала “България”. Дамският хор съществува и до днес под името “Китка” и се състои от дами, жителки на общината. В дългогодишната си история те са получили 2 златни и 2 сребърни медала от фестивала за народно творчество в гр. Копривщица и над 50 грамоти. В момента към читалището функционират няколко групи за фолклорни и съвременни танци и песни, стари-градски песни, работилници за деца и др.

Ежегодно се отбелязват традиционни празници за община Чавдар заложени в културния календар. Най-известните от тях са "Пеене на пръстените", Сирница и "Камилата", "Кукери", "Лазаруване", "Празник на плодородието", Коледа и др.

От 2008 година се провежда фолклорния празник “Да запеем заедно песните на Средногорието” в местността “Света Петка”, където се събират танцови и певчески състави от цялата страна. Друго значимо културно събитие в Чавдар е Националният фестивал на старата градска и шлагерна песен "От небето идва любовта" – е един от най-големите фестивали на тази тематика в България.


В община Чавдар има една детска градина – “Щастливо детство”. В нея целогодишно се обучават около 25 деца.


Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” е с дълга история. Първата училищна сграда е построена на общинско място през 1869 г., а 22 години след това е построена нова, по-голяма и удобна в центъра на селото. Тъй като по-късно тя изгаря, през 1902 г. е издигната сегашната стара част на училището, а през 1995 г. е пристроена и новата. Образователното дело след Освобождението бързо се разраства и в края на XIX-ти век в училището учат близо 200 деца, разделени на три класа. В момента в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” се обучават около 70 деца. Училището разполага с добра материална база и оборудвана компютърна зала с достъп до Интернет.
В училищния двор е изградена модерна спортна площадка с изкуствена настилка за няколко вида спорт. Оборудвана е и фитнес зала, в която младежи от общината тренират силови спортове.