Начало

Икономика и туризъм

Икономика в община Чавдар е представена предимно от селското и горското стопанство. Високият дял на горската площ предопределя горското стопанство, като един от основните фактори в развитието на общината. Осъществяват се дейности по охрана, залесяване и дърводобив.

Селското стопанство се развива от две кооперации - "Братия" и "Идеал- 95", и от земеделски производители. Отглеждат се основно картофи, зърнено-житни и фуражни култури, селскостопански животни и пчели.

В община Чавдар функционира и цех за производство на хидравлични и пневматични маркучи, разсадници за цветни видове.

Последната значима частна инвестиция в селото е пекарна "Прованс", предлагаща богат асортимент от ръчен хляб, закуски и сладкарски изделия.


"Сакарджа" и "Братия"

Горската територия на общината е благоприятна среда за развитието на ловно-стопанска дейност. Атрактивни туристически дестинации в община Чавдар са двете хижи - "Сакарджа" и "Братия", разположени високо в Същинска Средна гора. "Братия" се намира точно под едноименния връх на 1240 м. надморска височина. Тя разполага с 49 легла, а "Сакарджа" - с 36.


"Казаните"

Друга атракция са "Казаните". Това е уникална природна забележителност близо до с. Чавдар, представляваща съвкупност от 5 малки водопада. "Казаните" са включени в Националния регистър на природните красоти и от 1970 г. са обявени за природна забележителност. Край този природен феномен се разпростира буйна растителност, а за отмора на туристите е изграден голям навес с барбекю.

Община Чавдар осигурява възможност и за офроуд разходка до "Казаните" с високо-проходим автомобил, като услугата се заплаща в Археологически парк "Тополница".


Археологически парк "Тополница" и Параклис "Св. петка"


На територията на Община Чавдар - по поречието на р. Тополница, са открити останки от раннонеолитно селище, съществувало преди повече от 7 000 години. Находките от това раннонеолитно селище са залегнали в изграждането на друга, уникална по характера си туристическа атракция - Археологически парк «Тополница». Той включва сграда за експозиция, възстановка на жилищни сгради, характерни за периода от раннонеолитната епоха, както и работилници за обработка на кожи, производство на каменни оръдия и керамични съдове. За любителите на автентичните изживявания е предоставена възможност и за нощувка в неолитните жилища. Археологическият парк се вписва в интегрираното мащабно туристическо решение, което изпълнява община Чавдар - увеселително-развлекателен комплекс "Параклиса". На мястото, освен археологическия парк, са изградени параклисът "Св. Петка", заслон с барбекю, места за хранене, магерница, закрита сцена, заведение и зарядна станция за безплатно зареждане на електрически автомобили.


Спортно-туристическа атракция с "Въжеландия"

В близост до археологическия парк в местността "Св. Петка" се намира спортно-туристическата атракция, състояща се от две катерачни стени с височина 8 и 10 м, кула за наблюдения, въжена градина на две нива и допълнителни съоръжения за най-малките посетители. За тях функционира и последната атракция в комплекса - "Въжеландия", която дава разнообразни възможности за катерене, скачане, криене, люлеене, провиране и търкаляне сред сплетени цветни въжета.


Фолклорен център "Чавдар"

Фолклорен център "Чавдар" е първият интерактивен фолклорен център в България. Той съхранява местното материално и нематериално културно наследство, представяйки интерактивно фолклор, традиции, знания и умения като памет и жива практика. Това е пространство за деца и възрастни, където информацията е представена чрез информационни табла, анимирани видео клипове, компютърна игра, автентични експонати и др. Изградени са арт и интерактивни инсталации, работилница, които въвеждат посетителя в темата и му дават възможност и той самият да участва в образователния процес. Повече за Фолклорен център "Чавдар" - на неговия интернет сайт www.folklorecenter.bg както и на официалната му фейсбук страница.


Централен площад в с. Чавдар

Централният площад в селото е изграден през 2014 г. и има изключително интересна архитектура, съчетаваща красиви пешеходни алеи, дървени мостове и арки, фонтани, алпинеум, мини амфитеатър и множество растителни видове. Той е пешеходна зона, а в непосредствена близост има изградени паркинги за автомобили и автобуси.


Църква "Св. Архангел Михаил" и Параклис "Св. Георги"

Една от най-старите сгради в село Чавдар е църквата „Св. Архангел Михаил”, построена през 1883 г. от майстор Никола Смоленов от с. Смолско с доброволни помощи и дарения. Дърворезбите са изработени от самоковски еснафи, а иконостасът е дело на майстор Филип Зограф от Копривщица.

Параклисът „Св. Георги” се намира до входа на селото. Построен е през 1998 г. в близост до стар храм със същото име, разрушен преди много години. Всяка година, на 6-ти май, се отбелязва празника на храма и се събират много гости и жители на селото. За целта са изградени покрити навеси с пейки, естрада и място за приготвяне на храна.


Комплекс "Чавдар"

В центъра на общината функционира комплекс "Чавдар", състоящ се от хотел, механа, сладкарница, хранителен магазин Комплексът представлява уникална съвкупност от архитектура в традиционен стил и възрожденска романтика и предоставя отлични възможности за пълноценен отдих в близост до уникалната природа на Средна гора.